Adresgegevens
Industrieweg 28
3401 MN IJsselstein

Pagina’s zonder bezoekers verwijderen voor SEO? Niet doen!

Pagina’s zonder bezoekers; dood gewicht of een gouden kans?

Pagina’s zonder bezoekers zijn precies wat je niet wilt op je website. Het neemt ruimte in beslag, zonder dat het iets bijdraagt aan jouw business. Het doet ook volledig niets voor je ranking, omdat de dode pagina’s vooral een negatief effect hebben op je ranking. Hoog tijd dus om al deze pagina’s direct weg te gooien!

Of toch niet? Het goede antwoord is nee. Het verwijderen van pagina’s zonder bezoekers is vaak een manier om de structuur van je website te verknallen. En het zorgt er daarnaast ook voor dat je tegen problemen aanloopt, omdat je de potentie van de content weggegooid hebt; het kind met het badwater zoals we zo mooi kunnen zeggen in het Nederlands.

Wat bedoelen we met pagina’s zonder bezoekers

Er zijn website-eigenaren die het idee hebben dat pagina’s zonder bezoekers geen enkele bezoeker hebben. Dat is niet het hele verhaal. Wanneer je slechts een paar bezoekers per week hebt, dan vallen deze pagina’s ook in de categorie die ik vandaag met je door wil lopen. Grofweg kun je zeggen dat alle pagina’s die ver onder het gemiddelde vallen in dit blog onder ‘pagina’s zonder bezoekers’ vallen.

Het zijn de pagina’s die niet meer scoren en die eigenlijk dood gewicht vormen op jouw website. Voordat je aan de slag gaat met het verwijderen, is het van groot belang dat je eerst bezig gaat met inventariseren.

Inventarisatie van dode pagina’s

Je kunt niet zomaar pagina’s verwijderen van je website. Nou ja, technisch gezien kun je dit natuurlijk wel, maar dit kan enorme schade opleveren aan je website en de ranking van je website en de afzonderlijke pagina’s.

Voordat je aan de slag gaat met het verwijderen, moet je eerst inventariseren. Hierbij moet je onder andere kijken naar de volgende punten:

 • Waarom is de content dood? Is het verouderd, niet actueel meer of foutief?
 • Welke pagina’s linken naar de pagina die je eventueel wilt verwijderen?
 • Naar welke pagina’s wordt gelinkt vanaf de pagina die je wilt verwijderen?
 • Heeft de content potentie?

Waarom is de content eigenlijk dood?

Pagina’s zonder bezoekers hebben waarschijnlijk dode content. Dat kan tal van redenen hebben. Soms is de SEO (zoekmachineoptimalisatie) dermate slecht gebruikt dat de pagina gewoon niet gevonden wordt door Google. In andere gevallen is het jaren geleden dat de inhoud een update gehad heeft. In dat geval krijg je een ferme downrank van Google, omdat de zoekmachine weet dat de content nooit actueel kan zijn.

Pas wanneer je weet waarom de pagina’s geen bezoekers hebben, kun je verder kijken en bepalen wat je met de content doet. Soms zijn kleine aanpassingen genoeg om alsnog honderden bezoekers per week of zelfs dag te krijgen. Andere keren blijkt al snel dat er veel meer nodig is, omdat de content eigenlijk al compleet achterhaald is en niet relevant kan zijn voor geen enkele bezoekers.

Welke pagina’s linken naar deze pagina?

Voordat je overweegt om pagina’s te verwijderen, moet gekeken worden naar de linkstructuur op de website. Je kunt niet zomaar pagina’s wegrukken uit de structuur, omdat dit gevolgen heeft voor de ranking van alle betrokken pagina’s.

Zelf kijk ik altijd eerst naar de pagina’s die linken naar de pagina die verwijderd zou kunnen worden. Dat heeft een reden. Wanneer je de pagina verwijdert, dan krijg je tal van dode links. Alle linkjes die naar de pagina geleid hebben, vallen weg en worden dode links. Niets is zo irritant voor de bezoeker als een link die nergens landt en die resulteert in een foutmelding.

Naar welke pagina’s wordt gelinkt vanaf de pagina’s zonder bezoekers?

Dit geldt ook in omgekeerde richting, alleen is de aard van het probleem iets anders hier. Op het moment dat je een pagina verwijdert waar tal van links naar toppagina’s op staan, dan vermindert de ranking van deze pagina’s. Er zijn minder linkjes die naar de content leiden immers. Bij het verwijderen van één pagina heeft dat vaak weinig gevolgen. Verwijder je echter tientallen pagina’s zonder bezoekers omdat het tijd is voor de grote schoonmaak, dan ga je zeker gevolgen zien.

Pagina’s waarmee je op de topposities stond, kunnen ineens wegvallen van de eerste pagina. Gevaarlijk voor je website én je omzet dus.

Heeft de content op de pagina potentie?

De laatste vraag die je jezelf moet stellen, is de vraag of de content potentie heeft. Of dit het geval is, is volledig afhankelijk van de tijd die je hebt, het onderwerp van de website en de status van de concurrenten. Hoe sterker de concurrent staat, hoe lastiger het is om oude content nieuw leven in te blazen om zo te ranken. Hoe minder tijd je hebt, hoe duurder het wordt om de content in een nieuw jasje te steken. En bij sommige bedrijven gaat het simpelweg om duizenden pagina’s, waardoor verwijderen vaak veel aantrekkelijker is dan het updaten van content.

Dit zijn de redenen waarom je content niet verwijdert:

 • De content heeft potentie en kan gemakkelijk aangepast worden
 • Een pagina is essentieel binnen de linkstructuur en de links kunnen niet zomaar verlegd worden
 • Het gaat om een kleinere website waarbij het aanpassen van oude content essentieel is voor het voortbestaan van de website

Zijn er tussenoplossingen?

Stel je voor dat je compleet achterhaalde content hebt, maar de pagina is wel essentieel binnen de linkstructuur. Wat doe je dan? Wat je in dat geval kunt doen, is de 301 (permantly moved) statuscode gebruiken, of de 410 wanneer je de content direct weg wilt hebben de linkstructuur zelf wel aanpast. Dit zijn statuscodes waarbij de zoekmachine ‘verteld wordt’ wat er met een specifieke pagina gebeurd is.

Kiezen voor updaten, verwijderen of doorverwijzen, hoe doe je dat?

Aan de hand van de inventarisatie heb je een goed idee van de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot de pagina’s zonder bezoekers. Toch kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Vaak zijn website-eigenaren redelijk huiverig om content te verwijderen en hebben zij het idee dat het aanpassen van de inhoud te veel tijd kost om er rendement uit te halen.

Je hebt verschillende opties wanneer je de pagina wilt behouden:

 • Content compleet verversen (veel werk)
 • De inhoud uitbreiden (weinig werk)
 • SEO toepassen op de pagina (gemiddeld aantal uren werk)
 • De pagina actualiseren (afhankelijk van de inhoud op de pagina zelf)

Bij het verversen van de content kan de inhoud op de pagina gebruikt worden om te herschrijven. In de meeste gevallen wordt alleen het onderwerp en de URL hergebruikt. De reden hierachter is de leeftijd van de URL en de bestaande linkstructuur. Bij het verversen van de content rankt de URL zelf hoger door de leeftijd van de pagina. Ook blijft de linkstructuur behouden. Zolang het onderwerp en de strekking van de pagina gelijk blijft, kan dit alleen maar positieve gevolgen hebben voor de pagina. Uiteraard is dit tegelijkertijd het meeste werk.

Het uitbreiden van de inhoud is veel makkelijker. Je behoudt de bestaande inhoud en breidt deze uit. Bijvoorbeeld met een nieuwe inleiding, een extra paragraaf of wat extra zinnen door te tekst heen. Hiermee kun je de content actualiseren. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de inhoud te vernieuwen om te zien of de zoekmachines de pagina als actuele content bestempelen waardoor je hoger kunt ranken.

SEO toepassen op de pagina’s zonder bezoekers is per definitie goed, maar alleen wanneer de pagina het zelf waard is. Een blogbericht van drie jaar geleden waarin je een paddenstoel gevonden hebt, is geen pagina waar SEO een groot verschil gaat maken. Een werkwijze die je nog steeds gebruikt binnen jouw onderneming en die veel aandacht krijgt, verdient wel jouw tijd om er SEO op te gebruiken om zo weer bezoekers binnen te halen.

Een pagina actualiseren kan heel weinig of heel weinig werk zijn. Heb je bijvoorbeeld een website met voetbaluitslagen en kom je er eind augustus achter dat alle toernooien versneld gespeeld zijn, dan heb je flink wat werk voor de boeg. Heb je een pagina met een jaarlijks evenement en is de lin-up en de datum veranderd, dan heb je er aanzienlijk minder werk aan.

Aan de slag met de pagina’s of toch liever niet?

Of je de pagina’s op de website aan gaat passen of juist verwijdert, dat is volledig aan jou. Jij bent de eigenaar van je website immers. Nu je weet wat de mogelijke gevolgen zijn, is het tijd om de balans op te maken en te inventariseren. Op die manier weet je precies wat de mogelijkheden zijn en wat de beste keuze is wanneer je aan de slag gaat.

Wil je weten wat de beste mogelijkheden zijn voor jouw website of wil je graag updaten maar heb je hier zelf geen tijd voor? Neem dan contact op met Optima Media. Ook wanneer je inzicht wilt hebben in je linkstructuur ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben de software om de gevolgen in beeld te brengen van het verwijderen van een pagina.

Bel direct naar 088 06 66 176 voor een vrijblijvend gesprek over de pagina’s zonder bezoekers op jouw website.

Author avatar
Erwin
Weg kwijt? Geen paniek, we laten cookies achter.