Adresgegevens
Industrieweg 28
3401 MN IJsselstein

Gastblog: 5 gouden regels om rekening mee te houden

De 5 gouden regels wanneer je een gastblog schrijft

Het schrijven van een gastblog is iets dat ontzettend veel met SEO te maken heeft. Het is een sterke toevoeging aan je arsenaal van mogelijkheden om de status van je website te versterken. En toch gaat het op dit punt bijna altijd verkeerd. Sterker nog, er zijn veel gastblogs die juist schade toebrengen aan je website. Of je volledige bedrijf wanneer je het echt bont maakt.

Gastblogs zijn teksten waar net even iets meer bij komt kijken. Zeker omdat je iemand anders moet overtuigen tot het plaatsen van een artikel op zijn of haar website. Natuurlijk kun je bij kwalitatief matige websites makkelijk een voet tussen de deur krijgen, maar wanneer je op websites wilt plaatsen met aanzienlijk meer status, dan wordt het verhaal compleet anders.

Als ervaren gastblogschrijver deel ik graag mijn kennis met je. Uit mijn eigen ervaringen heb ik een lijst opgesteld met 5 gouden regels wanneer je een gastblog gaat schrijven. Houd je rekening met alle 5 de regels voor een gastblog, dan is de kans bijzonder groot dat dit een succesvolle toevoeging wordt op jouw SEO. Maar ik waarschuw je alvast; een gastblog schrijven doe je niet in een kwartiertje.

Beginnen bij het begin: waarom schrijf je een gastblog?

Gastblogs. Het zijn en blijven aparte teksten. Het is een artikel dat je schrijft (of laat schrijven), dat vervolgens op een andere website geplaatst wordt. De truc is natuurlijk dat er een link in het artikel komt te staan naar jouw website. Dát is een belangrijk punt, want daar liggen de voordelen van gastblogs.

Je schrijft een gastblog om verschillende redenen. De sleutelfactoren zijn:

 • De backlink verhoogt de ranking van jouw website
 • Je trekt directe bezoekers aan die via de link naar jouw website komen

Het is dus duidelijk tweedelig. Enerzijds wil je hoger in de zoekresultaten komen te staan met je eigen website. Maar plaats je een gastblog op een website met veel bezoekers, dan resulteert dit ook in direct verkeer. Bezoekers dus, en daar kun je met een sterke website direct klanten van maken.

Deze twee belangrijke assets worden alleen mogelijk wanneer je de gastblog op de juiste manier opzet en de aandacht op de juiste factoren legt. Daarom duiken we direct de 5 gouden regels voor een gastblog in.

Regel 1: stuur geen onzin naar de website-eigenaar

Heb je contact gehad met een website-eigenaar en heeft deze aangegeven dat een gastblog welkom is? Verdiep je dan in de materie. Bekijk de website waar je wilt laten plaatsen en doe je research voordat je begint met schrijven. De reden hierachter is duidelijk: je wilt kwaliteit aanleveren.

Je wilt niet weten hoe vaak website-eigenaren troep in hun mail krijgen. Extreem algemene artikelen die eigenlijk nergens om gaan en waarbij alleen aandacht besteed is aan het maken van een linkje. Of teksten die vol met spelfouten zitten, of die tekstueel niet steekhoudend zijn.

Dat wil je niet. Je wilt niet te horen krijgen dat de gastblog niet geplaatst kan worden omdat het nergens over gaat, te slecht is of geen enkele toevoeging is voor de website zelf. Ten eerste omdat alle moeite dan voor niets geweest is (ook al heb je er geen moeite ingestoken eigenlijk). Ten tweede omdat de website-eigenaar je zeer waarschijnlijk geen tweede kans gunt. En terecht overigens.

Regel 2: het moet relevant zijn voor de website waar de gastblog geplaatst wordt

Dit is een punt waar het ook te vaak verkeerd gaat. Ik snap heel goed dat jij graag een tekst wilt plaatsen over de nieuwste auto die jij op je website hebt geplaatst, die zo ontzettend aantrekkelijk is. Maar op een website over duurzaamheid moet de nadruk liggen op… duurzaamheid.

Verdiep je daarom in de website waar je wilt plaatsen. Wat is het onderwerp, wat zijn de categorieën? Aan de hand daarvan schets je een profiel van de website waar de gastblog op moet komen te staan. En dan begint het kraken van de grijze massa tussen de oren.

Jij moet ervoor zorgen dat jouw gastblog perfect past bij het onderwerp van de website. Dat zorgt ervoor dat de lezers geen discrepantie zien op hun favoriete website. Het zorgt er ook voor dat de website-eigenaar de tekst graag plaatst en in de toekomst ook mogelijkheden zal bieden. Maar het zorgt er vooral voor dat je een goede gastblog aan kunt leveren.

Regel 3: er moet een duidelijk verband zijn met het onderwerp van jouw website

Past de gastblog perfect bij de website waar de tekst geplaatst moet worden? Dan heb je de helft gewonnen. Letterlijk de helft, want er is nog een gouden regel. Om de gastblog echt te laten werken voor de ranking van jouw website en het directe verkeer, moet het onderwerp namelijk ook naadloos aansluiten op het onderwerp van jouw website.

En dat is een punt dat de beginnende gastblogschrijvers per definitie missen. Het verstoppen van een woordje in de tekst dat wel te maken heeft met jouw website en daar een link op plakken, dat werkt niet. Waarom niet:

 • Google ziet geen verband tussen de inhoud van de tekst en de link die je plaatst naar je eigen website
 • De bezoeker die op de link klikt, heeft naar alle waarschijnlijkheid geen enkele interesse in jouw website of heeft geen idee waar hij of zij terecht gekomen is

Ik krijg dagelijks verzoeken van bedrijven die dit gedeelte compleet gemist hebben. Beddenspecialisten die gastblogs willen laten schrijven voor een website over scholengemeenschappen. Schoonheidssalons die gastblogs willen hebben op websites voor ‘stoere mannen’. Ja, je kunt vast wel ergens een zinnetje verzinnen om een link te verstoppen, maar dit werkt nooit optimaal.

Kun je de tweede en derde regel niet met elkaar combineren? Dan heb je een verkeerde website gevonden om een gastblog te schrijven helaas.

Regel 4: de eisen aan het gebruik van ankers

Kun je de tweede en derde regel wel combineren, dan heb je waarschijnlijk geen enkel probleem met deze vierde regel. Je kunt niet zomaar ergens een link dumpen en ervanuit gaan dat het zo goed is. Er zijn eisen aan het gebruik van ankers. En best veel ook eigenlijk. Laat ik ze even op een rijtje zetten voor je:

 • De link moet natuurlijk overkomen voor de lezergastblogs
 • Het anker moet relevante zoekwoorden bevatten voor jouw website
 • De link mag niet gesponsord zijn of aangemerkt zijn als reclame

Natuurlijke links

Een natuurlijke link, hoe ziet dat er precies uit? Allereerst is het een logische opeenvolging van woorden, dus geen krom taalgebruik om zoekwoorden te gebruiken voor een link. Dat soort spam is pre-2019 en kunnen we als professionals beter vergeten voor de rest van ons leven.

Daarnaast is een natuurlijke link niet herkenbaar als sleutellink in het artikel. En dat is even lastig, tenzij je goed oplet op je aanpak. Zorg ervoor dat alle links in het artikel een gelijk aantal woorden hebben als anker. Gebruik je een nieuwswebsite als bron en link je hiernaar, gebruik dan hetzelfde aantal woorden in het anker als dat je gebruikt voor de link naar je eigen website. Hebben alle linkjes 2-4 woorden als anker, dan komt dit direct veel natuurlijker over.

Relevante zoekwoorden

Binnen linkbuilding heb je een bepaald aantal zoekwoorden dat je wilt gebruiken om je website beter te laten ranken. Dat kan een product zijn, een dienst, de naam van je bedrijf, de sector waarin jij je bevindt, en ga zo maar door.

Deze sleutelbegrippen gebruik je altijd binnen het anker. Op die manier heeft het namelijk toegevoegde waarde voor Google. Omring je het anker ook nog eens met relevante andere zoektermen, dan vergroot je het voordeel ook nog eens.

Sponsoring of reclame

Google gaat vooral af op natuurlijke links. Een natuurlijke, organische link, is het allermeeste waard voor de ranking van jouw website. Staat rond de link dat het een sponsorlink is of dat het reclame is voor een andere website? Dan is de link volledig ondergeschikt voor Google en kun je het eigenlijk net zo goed niet plaatsen. Tenzij het een website met veel bezoekers is en je vooral direct verkeer aan wilt trekken via de link natuurlijk.

Het laatste is overigens wel lastig. De consument herkent reclame redelijk snel en zal niet op de link klikken wanneer hij of zij weet dat het reclame is.

Regel 5: het moet kwalitatief zijn én iets toevoegen

De vijfde regel is misschien wel de belangrijkste regel die er is. Vooral omdat deze vaak overgeslagen of vergeten wordt. Je kunt je gastblog compleet foutloos opzetten, met de juiste ankers en relevantie – en toch de plank volledig misslaan. Hoe is dat mogelijk?

Eigenlijk is het redelijk simpel. Wanneer je te weinig tijd besteed aan je research, kan het namelijk zeer makkelijk verkeerd gaan. Bijvoorbeeld door een gastblog te schrijven over een onderwerp dat al behandeld is op de website zelf. Of een stuk te schrijven over iets waar heel veel gastblogs over zijn, met hogere kwaliteit dan jouw gastblog. Of door te schrijven over een stuk dat compleet geen toegevoegde waarde heeft, bijvoorbeeld over een trend die al voorbij is en waar niemand nog naar zoekt.

Toegegeven, het is lastig om uniek te blijven, de aandacht te houden op kwaliteit en tegelijkertijd toegevoegde waarde te creëren voor de website zelf. Maar wanneer je op alle punten scoort, dan heb je wel direct goud in handen.

Een slechte gastblog versus een goede gastblog

Je hebt inmiddels ongetwijfeld door dat er veel manieren zijn om een belachelijk slechte gastblog te schrijven én een aantal technieken om de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen. Maar wat is nou het grote verschil onder de streep?

Een slechte gastblog:

 • Brengt een negatief gevolg voor de ranking van je website
 • Vermoeit en irriteert de bezoeker, waardoor je imago verslechtert
 • Wordt niet gelezen of niet geplaatst, waarmee het compleet vergooide moeite is
 • Geeft je geen enkele eer van je werk

Een goede gastblog:

 • Zorgt voor een hogere positie van jouw website in de zoekmachine
 • Brengt direct verkeer naar jouw website
 • Verblijdt de bezoekers en de website-eigenaar, waarmee je mogelijkheden schept voor de toekomst
 • Is iets waar je trots op kunt zijn en gaat direct voor je aan het werk

Hoe krijg je dit allemaal voor elkaar?

Er zijn drie elementen die van groot belang zijn wanneer je hiermee aan het werk wilt. Dat kun je overigens volledig zelf. De punten zijn tijd, research en contact. Reken gerust op een volle twee uur werk, zeker wanneer je goed research wilt doen om een kwalitatief stuk neer te zetten. En contact? Daarmee bedoel ik contact met de website-eigenaar.

Deze weet namelijk heel goed waar de mensen op de website naar zoeken, welke content al geschreven is en wat hij graag nog zou willen plaatsen, maar zelf nog niet heeft kunnen schrijven. Op die manier creëer je een open deur. Inclusief rode loper. En een kopje koffie dat alvast voor je klaarstaat.

Nou, laat die gastblogs dan maar zitten…

Veel klanten en bedrijven die ik spreek over het schrijven van artikelen voor backlinking, oftewel gastblogs in het Nederlands, zien in dat er meer werk in zit dan zij dachten. Het probleem hiermee is dat een enkele gastblog eigenlijk relatief weinig voor je website doet. Elke twee weken of vier weken een nieuwe gastblog plaatsen is de beste manier om het momentum lekker op gang te houden. Maar heb jij wel de tijd om elke keer weer achter een leeg vel papier te gaan zitten om iets geweldigs neer te zetten?

Kleine kans. En de kans is nog kleiner dat je iemand in de onderneming hebt die dit wel kan (zo wel, stuur ze dan vooral dit artikel door zodat ze direct weten waar ze op moeten letten!). Heb je niemand die dit voor je kan doen en wil je écht werk maken van gastblogs? Neem dan contact met Optima op. Je kunt Matthy direct bereiken op 088 06 66 176. Zij kijkt wat de beste aanpak is en legt het werk vervolgens bij mij neer, zodat ik direct aan de slag kan met je gastblogs! Uiteraard zoeken wij graag relevante en goede websites waar we kunnen plaatsen, dat bespaart jou weer tijd.

En als ik het wel zelf wil doen?

Aan de hand van mijn verhaal heb je een goed idee waar je op moet letten wanneer je aan de slag wilt gaan met gastblogs, het opzetten van links en ijzersterke content. Wat vooral belangrijk is, zet ik graag nog een keer voor je onder elkaar:

 • Kwaliteit en toegevoegde waarde voor de website waar geplaatst wordtgastblog schrijven
 • Relevantie met jouw website plus relevante zoekwoorden in het anker
 • Unieke content waar de lezer echt iets aan heeft
 • Foutloze content die de website-eigenaar direct kan plaatsen

Dit zorgt voor een betere ranking in de zoekmachine. Het zorgt ook voor direct verkeer wanneer je plaatst op de betere websites waar dagelijks honderden of duizenden bezoekers komen. Kun jij al inschatten wat het betekent voor jouw bezoekersaantallen wanneer jouw gastblog bij de meest gelezen artikelen op de website komt te staan?

Aan de slag dus!

Author avatar
Erwin
Weg kwijt? Geen paniek, we laten cookies achter.