optima-media-digital-marketing

Domeinnaam registreren

Links
11 maart 2015
online klanten
Hebben wij elkaar eerder ontmoet? Leer je online klanten kennen
14 mei 2016

Domeinnaam registreren

Wat is een domeinnaam registreren?

Een domeinnaam registreren is net als een telefoonnummer in een mobiel een makkelijkere manier om een digitaal adres te bereiken. Je wilt iemand bellen, dan kan je 2 dingen doen. Of je toetst het 10-cijferige telefoonnummer in, of je zoekt op naam. Zo werkt het ook met een domeinnaam. Een domeinnaam wordt ergens op een server gehost. Om het adres op die server te kunnen bereiken zou je dan het ip-adres van die server moeten weten en intoetsen. Het spreekt voor zich dat het veel eenvoudiger is om op een domeinnaam te zoeken.

Waaruit bestaat een domeinnaam?

Elke domeinnaam bestaat uit 3 onderdelen. De “third level” is het eerste deel van de domeinnaam; www Dan volgt de “second level”,dat is de bedachte domeinnaam; optimamedia. En tot slot de “top level”, dat is de extensie zoals bijvoorbeeld; *.com , *.nl , *.org etc. Er zijn 2 soorten extensies; “generieke” extensies, niet land gebonden, zoals *.org of *.com en “country based” zoals *.nl(nederland) en *.be (belgië).

Mag iedereen zomaar een domeinnaam registreren ?

In principe mag iedereen een domeinnaam registreren als deze nog beschikbaar is. Er wordt uitgegaan van het zogenaamde “first in, first served principe”. Oftewel wie de domeinnaam als eerste registreert wordt eigenaar. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen. Zo mag een bepaalde merknaam wel geclaimd worden door de eigenaar van de merknaam. Hetzelfde geldt als u bijvoorbeeld de naam van een gemeente registreert, de gemeente mag dan eigendom van de domeinnaam claimen.

Hoe weet je of een domeinnaam nog beschikbaar is?

Klik hier, om te kijken of uw domeinnaam nog beschikbaar is.

Door alleen de domeinnaam in te typen in de adresbalk of in een zoekmachine, en dan te kijken of de webpagina bestaat is niet voldoende. Een domeinnaam registreren zonder daar een website voor te maken kan namelijk ook. De domeinnaam is dan niet meer beschikbaar, maar er wordt dan geen pagina weergegeven. Een domeinnaam kan bij SIDN (voor Nederland) geregistreerd staan, en toch niet gebruikt worden. Mensen doen dit om te voorkomen dat anderen een domeinnaam gaan gebruiken die erg op hun eigen domeinnaam lijkt. Of misschien registreren ze de naam om deze in de toekomst te gaan gebruiken. Wellicht denken ze dat de naam ooit geld waard zal worden. Het kan namelijk zo zijn dat een andere partij geïnteresseerd raakt in de domeinnaam en deze dan over koopt.

Waar kan ik een domeinnaam registreren ?

Klik hier om een domeinnaam te registreren.

Wat kost een domeinnaam registreren ?

Een .nl domeinnaam registreren kost 14,95 per jaar.
Een .com domeinnaam registreren kost 19,95 per jaar.

Pas op met aanbieders die voor lagere bedragen domeinnamen registreren, er staat vaak in de algemene voorwaarden dat het vanaf het tweede jaar vele malen duurder wordt. Het contract wordt stilzwijgend verlengd. Ook wordt er automatisch geïncasseerd, en mensen hebben vaak niet in de gaten dat de prijs verhoogd is.

Optima Media, heeft géén prijsverhoging, u blijft elk jaar het zelfde bedrag betalen !

Contact